Hva er realismen?

gustave_courbet_018Mange av de mest kjente kunstnerne som bodde i Åsgårdstrand på andre halvdel av 1800-tallet, malte i en periode bilder som man i dag vil si omfattes av realismen. Men hva var egentlig realismen?

Realismen var en motsats til romantikken som kom før en, romantikken var med på å bygge nasjonal identitet og stolthet etter Norge ble selvstendig som nasjon, og var en veldig viktig epoke i norsk samfunn, politikk og kultur. Men mange kunstnere syntes mennesker og samfunn ble presentert på en urealistisk måte i romantikken og gjorde derfor opprør mot dette.

Realismen gullalder var perioden fra 1850 til 1870. En av de indirekte årsakene til realismen, som en egen skole i kunsten, var industrien som kom til Norge på 1840-tallet. De sosiale konsekvensene av den nye industrien var enorme, og ofte svært negative. Mange av realistene ønsket å skildre dette i sine malerier. En av de mest kjente politisk venstrevridde malerne fra denne tiden heter Christian Krogh. Mange norske kunstnere var også inspirert av den danske Georg Brandes.

Realisten Hans Heyerdal fra Åsgårdstrand

Hans Heyerdal som bodde mange år i Åsgårdstrand ble en viktig frontfigur innenfor den norske realismen. Han ble godt kjent utenfor Norges landegrenser og i 1878 vant han den prestisjetunge gullmedaljen under Verdensutstillingen i Paris. Dette var en bragd som virkelig ble lagt merke til i alle deler av kunstverdenen. Den dag i dag verdsettes fortsatt Hans Heyerdals kunst høyt. -Den vises på gallerier verden over, og den selges for en høy prislapp på ærverdige kunstauksjoner. Det å kjøpe et slikt kunstverk vil ikke være gambling, slik som med norskespilleautomater.casino, da bildet kun vil fortsette å stige i verdi over tid.

Generelt sett kan man si at malerier fra realismen har holdt seg evig aktuelle, det er derfor kunstglade nordmenn fortsatt verdsetter disse bildene den dag i dag. Disse verkene minner folk på at selv hvor mye samfunnet har forandret seg gjennom de siste hundre pluss årene, er noen ting fortsatt det samme.