Hans Heyerdal

220px-heyerdahl_selportraitHar du hørt om Hans Heyerdal? Den norske maleren som tilbragte store deler av livet sitt hjemme i Åsgårdstrand, var faktisk født i Sverige. Dette er en liten fun fact, som ikke så mange vet om. Den 8 juli 1857 kom lille Hans til verden i Smedjebacken. Lite visste hans foreldre at han kom til å bli ett av de mest kjente navnene fra den norske realismen. Men det ble han, og i dag kan man se de fantastiske maleriene hans, i gallerier og museer verden rundt.

Hans Heyerdal døde den 10. oktober 1913, men fikk oppleve et godt liv i de årene han levde. Det var malerkunsten som virkelig sto hans hjerte nær, om den kom til syne for første gang under barndomsårene i Drammen vites ikke, men det er svært sannsynlig. Han far var ingeniør, noe Hans også skulle bli, men dragningen mot kunsten ble etterhvert for stor til å ignorere.

Tre av Hans Heyerdals mest berømte verker er; Maria Magdalene, Idyll og Ung Kvinne. Alle disse bildene vitner om stor malerkunst, og Heyerdal, sammen med Munch, er ett av de største navnene av sin tid. Akkurat som Heyerdal hadde Munch også et sommersted i Åsgårdstrand, Norges Kunstby med stor K.

Hans Heyerdal ble utnevnt som ridder av St. Olavs orden i 1904, en utnevnelse som virkelig satte ham på kartet som kunstner. Selv over 100 år etter hans død er Heyerdal et viktig navn på det norske kunstkartet, og hans år i Åsgårdstrand har mye av æren for dette. Som med de fleste kjente norske kunstnere fra den tiden, har Nasjonalgalleriet et stort utvalg av bildene til Hans Heyerdal, og dette er det beste stedene for å se verkene til den store kunstneren. For å forstå hvem han var, og hvordan han levde, må man derimot ta en tur til Åsgårdstrand.