Edvard Munch på Åsgårdstrand

hagen-i-asgardstrand-1904-05-960x350Det er vanskelig å tenke seg en tur til Åsgårdstrand uten å ta turen innom “Munchs hus”: Munchs hus er også kjent som Nygårdsgrunn, og ligger i Åsgårdstrand i Horten kommune. Munch brukte dette huse som sommerhus og feriere, her fra 1889 til 1905. Med seg hadde han som regel sin familie, men han fant tid til å male likevel.

Flere av Munch mest kjente bilder er utført her, ikke minst de sju versjonene av Pikene på broen og de fem versjonene av Kvinnene på broen. Dette er kunstverk som er kjent over hele verden, og som er verdt uendelig mye penger. Også maleriene Stemmen, Sjalusi og Melankoli, har alle elementer fra Åsgårdstrand.

I dag er Munchs hus, eller Nygårdsgrunn, omgjort til et museum som er åpent for allmenheten. Museet er en del av Vestfoldsmuseene, og i 2013 ble det fredet av Riksantikvaren. Man kan nå altså føle seg trygg på, at dette fantastiske kulturminne er bevart for generasjoner som kommer.

Munch var dog ikke alle som kunstner på Åsgårdstrand på denne tiden, Hans Heyerdal er en annen kjent kunstner som bodde i den lille Vestfoldsbyen. Også Heyerdal brukte byen som motiv i flere av sine bilder.

Akkurat hva de kjente malerne på slutte av 1800, starten av 1900-tallet så i denne byen, er vanskelig å si. Men at byen hadde stor tiltrekningskraft blant kunsteliten i Norge på den tiden er i alle fall sikkert. Og når man ser på den fantastiske kunsten som ble produsert, kan man ikke gjøre annet enn å være sjeleglad for dette.

Fra sitt sommerhus i Åsgårdstrand malte Munch flere av sine virkelige store mesterverk, malerier som har blitt sendt til de mest prestisjetunge galleriene verden rundt. Det er bortimot umulig å ta en tur innom Åsgårdstrand uten å stoppe innom huset, som Norges aller største kunstner kalte sitt hjem.