Å se kunst i Åsgårdstrand

hagen-i-asgardstrand-1904-05-1024x777Åsgårdstrand blir ofte kalt for Kunstnerbyen med stor K, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. I denne lille byen tilbrakte en av landets mest kjente kunstnere – Edward Munch – flere av sine livs sommre, sammen med sin familie. I årene 1989-1095 var han i Åsgårdstrand nesten hver eneste sommer, mens besøkene ikke var like hyppige etter 1905 og frem til hans død.

Fra sitt sommerhus i Åsgårdstrand, som i dag er et museum åpent for publikum, malte Munch for eksempel det ikoniske maleriet Pikene på Broen. Han malte også flere kjente malerier fra sitt sommerhus. Disse maleriene kan man se på gallerier og museer verden rundt.

Men Munch var ikke alene om å trykke Åsgårdstrand til sitt bryst, flere andre kjente kunstnere har gjort det samme som han.

Disse kunstnerne har funnet stor inspirasjon i denne lille byen med blått hav og et helt spesielt lys som skinner over hustakene. Man trenger bare å ta en kort tur til Åsgårdstrand for å forstå hvorfor kunstnerne ble så betatte som de ble.

Som nevnt kan man besøke Munchs tidligere sommerhus som nå er et museum. Men i tillegg finnes det en rekke moderne gallerier og kunstner-atelier man kan besøke. De fleste av disse har åpent året rundt, og de byr på forskjellige utstillinger for vise frem verk fra lokale kunstnere.

Åsgårdstrand handler altså ikke bare om gamle kunstnere og kunstarv, men byr på en rekke yngre og moderne kunstnerne som det kan være morsomt å følge med på i årene som kommer. Det kan ofte lønne seg å se disse navnene på et lite galleri i Åsgårdstrand før de blir plukket opp til de store galleriene i Oslo og det store utland. Ønsker man å samle på kunst selv er virkelig Åsgårdstrand byen man burde dra til, kanskje man oppdager morgendagens store kunstner?